tiistai 12. kesäkuuta 2012

Hevosen pidosta

Viime postauksen lyhyestä mielipidekirjoituksesta (hevosen tarhaamiseen yksin ja laumassa) innostuin kirjoittamaan kokonaisen postauksen hevosen pidosta.

Kuten jo aiemmassa postauksessa kirjoitin, hevosten pitäisi saada tarhata laumassa mahdollisimman monta tuntia päivän aikana (pari tuntia ei riitä). Aitauksen pitäisi olla niin iso, ettei sen pohja polkeutuisi mutavelliksi hevosten käpytellessä siinä. Ihanne tilanteessa  aitauksessa olisi vaihtelevaa maastoa; puita, kukkuloita, kovempaa alustaa, kaatuneita puita, mahdollisesti jokin lampi jne.

Pihatto olisi varmasti hevosen kannalta mukavin vaihtoehto. Jos siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuuutta, tallissa tulisi olla isot karsinat. Katon riittävän korkea, että ilmanvaihto toimii. Ikkuna ulos ja talllin käytävään päin aukaistava luukku. Karsinoista huolimatta, hevosilla tulisi olla mahdollisuus seurustella karsinanaapurin kanssa.  Pitäisi olla myös kunnolla kuiviketta, jotta hevonen nukkuisi maakuullaan.

Nykyään näkee todella paljon hevosten yliloimitusta. Hyvälläkin kelillä loimitetaan ja saatetaan laittaa 2-3 loimea päällekkäin, vaikka hevosilla ei toimi tuo "kerrospukeutuminen". Ukkoa loimitetaan vain kovalla pakkasella, syksyn ja kevään kylmillä sateilla ja liikutuksen jälkeen kuivatusmielessä (ei kesäisin!). Jos hevosta loimitetaan paljon, sen karva ohenee eikä se sitten enää pärjää ilman loimea. Kannattaa myös muistaa, ettei hevosen mielestä loimi ole kovin mielyttävä.

Ruokinnassa pyrin pärjäämään mahdollisimman pitkälle hyvälaatuisella heinällä, kauralla ja kivennäisellä. Jos hevonen elää laumassa, heinää voi olla koko ajan saatavilla. Silloin heppa saa syödä ja olla syömättä silloin kuin tahtoo.  Liika heinän säännöstely itseasiassa voi aiheuttaa monille hevosille liikalihavuutta, mutta riippuu toki heosesta. Tänne Ukon tallille tuli aikanaan todella lihava poni, joka on vain laihtunut, kun se pääsi vaapalle heinälle. Ensimmäisen kuukauden poni vain ahmi heinää, mutta sitten se tajusi, ettei ruoka lopukkaan.

Hevosta pitäisi liikuttaa säännöllisesti ja monipuolisesti; maastoilua, koulua, edes pieniä esteitä tai puomeja. On todella tylsää hevosen kannalta, jos se joutuu vain viikosta toiseen kiertämään samaa kehää ja tekemään samoja juttuja. Monipuolinen liikunta kehittää hevosta ja sen mieli pysyy virkeänä. Ukolla on viikossa 1 estetunti, 1-2 maastoa ja loput 3-4 ovat koulua, puomeja tai jotain muuta.

Tässä oli aika kattava teksti ajatuksistani hevosen pidon suhteen. :)

Ukko loimitettuna -30 asten pakkasella. Kuvassa myös ex-tarhakaveri Kaapo. Kaulakappale vähän repsottaa, kun pojat olivat vähän leikkineet. ;) Hyrr! Onneksi on kesä. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)